Η ΔΩΡΙΔΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


Ο  Αμπελώνας της οικογένειας Μπαλατσούρα βρίσκεται  στο χωριό Κονιάκο Δωρίδος, 18 Χιλιόμετρα βόρεια του Λιδωρικίου, 5 χιλιόμετρα πάνω απο τη λίμνη του Μόρνου, στις πρόποδες των Βαρδουσίων  και σε υψόμετρο 800 μέτρα.

Ο ΚΟΝΙΑΚΟΣ

Ο Κονιάκος είναι κτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βαρδούσια και απέναντι από τη Γκιώνα. Βρίσκεται βόρεια του Λιδωρικίου σε απόσταση 17,5 χλμ. και 75 χλμ. από την Άμφισσα. Αξιοθέατα μέσα στο χωριό είναι πλακόστρωτη πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Κοντά στο χωριό, στη τοποθεσία "Πυργακόραχη", μια φυσικά οργανωμένη θέση και συνεχόμενη της κοίτης του Επάνω Μόρνου, υπάρχουν ερείπια αρχαίου και μεσαιωνικόυ κάστρου, που οι κάτοικοι ονομάζουν "Κάστρο του Κονιάκου" ή "Κάστρο του Γλα. Οι λίγοι κάτοικοι που μένουν στον οικισμό ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Υπάρχει πλούσια βλάστηση στην περιοχή. Το καλοκαίρι παρουσιάζει μεγάλη κίνηση με αποκορύφωμα το Πανηγύρι της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.

Η δεκαετία του ’70 έμελλε να ήταν η τελευταία που είχαν ζωή τα αμπέλια στον Κονιάκο. Στην δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκαν τα περισσότερα και πλέον στο τέλος της δεκαετίας του ’90, είχαν μείνει λιγότερα από επτά αμπελοτεμάχια. Τα αμπέλια του Κονιάκου, που ήταν το τελευταίο χωριό που είχε οργανωμένο αμπελώνα στην ορεινή Δωρίδα μετά την δεκαετία του ’60, προμηθεύοντας κρασί και τα γύρω χωριά, ήταν πλέον παρελθόν, ιστορία.

''Φτωχός ο τόπος μου, ορεινός, λιθοχώραφα χωρίς πολύ χώμα. Η τοποθεσία όμως που είχαν διαλέξει γι’ αμπέλια ήταν ιδανική. Πλαγερή, στράγγια, χωρίς πέτρες που έβλεπε στην Ανατολή. Το υψόμετρο: από 850 m τα ψηλά έως 600 m τα χαμηλότερα. Τα αμπέλια που ήταν ψηλά ωρίμαζαν αργά, κατά τις 15 Οκτωβρίου, οριακά. Τα άλλα, τα πιο χαμηλά ωρίμαζαν νωρίτερα και είχαν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Γενικά όμως ο τρύγος σε όλα γινόταν ανάλογα με την χρονιά στις αρχές Οκτωβρίου.Τα κλήματα διάφορα. Κυριαρχούσαν τα (γ)κοσμάδια, αλλά υπήρχαν επίσης οι ασπρούδες, οι κοκκινάρες και τα «ρέγκλα», σταφύλια μαύρα με αραιότερες των κοσμαδιών ρώγες."

 

 

 


Η ΔΩΡΙΔΑ


Η Δωρίδα, στο πέρασμα των αιώνων υπήρξε σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης ανθρώπων και Πολιτισμών. Κορωνίδα της, το Μαντείο των Δελφών, σύνδεσμος Βόρειας και Νοτιοανατολικής Ελλάδας, η κοιλάδα του Μόρνου και η Αρχαία Καλλίπολις στρατηγικής σημασίας πέρασμα από τη Δύση στην Ανατολή ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια, με την κατασκευή της τεχνιτής λίμνης του Μόρνου, η Δωρίδα συνιστά και την Υδρομάνα της Αττικής και του μισού πληθυσμού της Ελλάδας. Σε κάθε στάδιο της Αρχαίας αλλά και της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Εθνους οι Φωκιδείς ήταν παρόντες με αναγνωρισμένη αιματοβαμμένη συμμετοχή και προσφορά.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε και να σας ξεναγήσουμε στον Αμπελώνα Μπαλατσούρα στον Κονιάκο Δωρίδας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά

6948376624

Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για παραγγελίες και τις λεπτομέρειες αποστολής των προϊόντων μας , στην έδρα σας , μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας :

Τηλεφωνικά 6948376624 Ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΕΔΡΑ: Κονιάκος Φωκίδας

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6948376624

Ε-ΜΑΙL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.