ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ -Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ


Σας καλωσορίζουμε στον Αμπελώνα της οικογένειας Μπαλατσούρα που βρίσκεται στο χωριό Κονιάκος Δωρίδος , δεκαοκτώ xιλιόμετρα βόρεια του Λιδωρικίου, στους πρόποδες των Βαρδουσίων και οκτώ χιλιόμετρα από την Λίμνη του Μόρνου.


Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ξεναγήσουμε στους αμπελώνες μας και να σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα κρασιά μας στον τόπο όπου παράγονται και να γνωρίσετε τις ομορφιές της περιοχής χειμώνα-καλοκαίρι.


Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε την επίσκεψη και να γνωριστούμε από κοντά. 

 

 

Οικογένεια Μπαλατσούρα

Ποιοί είμαστε 

Το έτος 1997 βρέθηκα με την σύζυγό μου Νίκη στην Γαλλία, για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εγκληματολογίας, στην Νομική Σχολή του Montpellier.

Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε τους αμπελώνες της περιοχής και τα Chateaux.
Τότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι και εμείς γι’ αυτό. Να ξεκινήσουμε ένα αμπέλι στον τόπο μας και να συνεχίσουμε την παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση των τοπικών ποικιλιών πριν αυτές χαθούν οριστικά, συνεισφέροντας όσο μπορούσαμε στην συνέχιση αυτού του υπέροχου πολιτισμού, του αμπελιού και του οίνου.

Προλάβαμε και πήραμε από το τελευταίο παλαιό αμπέλι που είχε απομείνει σε καλλιέργεια την τοπική ποικιλία «κοσμάς» και ανασυστήσαμε έναν μικρό νέο αμπελώνα. Η πρώτη παραγωγή μας ήταν το 2004.

Οι αντιξοότητες πολλές και η προσπάθεια δύσκολη. Μας αποζημίωναν όμως οι μυρωδιές της φύσης, τα κελαϊδίσματα των πουλιών, η οσμή των αμπελόφυλλων, το χαρακτηριστικό άρωμα του μούστου, το μπουκέτο του ώριμου κρασιού…

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 

 

Κλείνοντας αυτό το μέρος του ταξιδιού, γύρω από το αμπέλι και τον οίνο, ευχαριστούμε τον Θεό για την δύναμη που μας έδωσε, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις πλείστες μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες και να έχουμε σήμερα την δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν:

Τον «κοσμά», την καλλιέργειά του και την οινοποίηση των σταφυλιών του.

Γιώργος Μπαλατσούρας
Οινοποιός

ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

Στον αμπελώνα Μπαλατσούρα παράγουμε από το 2004, τον Δωρικό Οίνο.

Πρόκειται για έναν μοναδικό οίνο, που μεταφέρει μια ιστορία αιώνων.

Κι επειδή μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ποικιλία "Κοσμάς"

δεν καλλιεργείται και δεν οινοποιείται από άλλους οινοποιούς,

η ευθύνη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη.


ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Νιώθουμε χρέος έναντι όλων όσων διατήρησαν την μακραίωνη πορεία του και μας τον παρέδωσαν και  όσων τον γεύτηκαν, τον απόλαυσαν. Έναντι  όλων όσους συνόδευσε στις χαρές αλλά και στις λύπες τους, στον καθημερινό τους μόχθο της σκληρής ζωής, του ποιμένα στα όρη που ξαπόστασε με το άρωμα και την γεύση του και του ξωμάχου της πέτρινης βουνίσιας γης.

Οφείλουμε λοιπόν να αναδείξουμε την αλήθεια του και την ξεχωριστή του ταυτότητα.

 

 • ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ
 • ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ (ORANGE)
 • ΔΕΝΤΡΟΚΛΗΜΑΤΑ - ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΚΛΗΜΑΤΑ
 • ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ
 • ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ
 • ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ - ΤΣΙΠΟΥΡΟ

  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Στην δεκαετία του 1990, τα αμπέλια του Κονιάκου, του τελευταίου χωριού το οποίο διέθετε οργανωμένο αμπελώνα στην ορεινή Δωρίδα μετά την δεκαετία του ’60, προμηθεύοντας κρασί και τα γύρω χωριά, ήταν πλέον παρελθόν, ιστορία…


  ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

  Στην νότια απόληξη της Πίνδου, γύρω από τον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων, η περιοχή κατοικείτο από τα αρχαία χρόνια. 

  Περιοχή ορεινή, τόπος φτωχός και δύσκολος.       

  Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή του οίνου δεν έλειψε ποτέ, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Η ποικιλία που εγκλιματισμένη ανά τους αιώνες στον τόπο, έδινε το λαμπερό κόκκινο κρασί, ήταν ο κοσμάς ή κοσμάδι. Έως την δεκαετία του 1960, τα αμπέλια υπήρχαν, μέχρι το 1990 όμως εγκαταλείφθηκαν παντελώς.

  Διασώσαμε την ποικιλία και την ανασυστήσαμε. Πλέον ο κοσμάς καλλιεργείται μόνο στο κτήμα μας.

  Ο αμπελώνας μας βρίσκεται σε τόπο παρθένο από περιβαλλοντικές μολύνσεις μέσα σε λιβάδια αγριολούλουδων και δάσος και κάθε χρονιά τον περιβάλλουμε με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα.

  ΠΑΡΘΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Είχα την τύχη να γεννηθώ σ’ ένα μικρό χωριό, στον Κονιάκο Δωρίδας, τόπο ορεινό, δύσκολο, με ομορφιές κρυμμένες…  Μέχρι την εποχή εκείνη όλες οι οικογένειες είχαν αμπέλια. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι στο σύνολό τους όλοι οι κάτοικοι, πέρα όμως από τις άλλες ασχολίες τους, το αμπέλι ήταν «εκ των ουκ άνευ». Καθένας έπρεπε να έχει το δικό του αμπέλι και να παράγει, ο ίδιος το δικό του κρασί...

  ΚΟΣΜΑΣ

  Μια ποικιλία με ιστορία..


  ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

  Ας δούμε τι γράφει σχετικά, ο Δωριέας (Αρτοτινός) Λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος στο βιβλίο του «Γεωργικά της Ρούμελης» το 1937: "Από κανένα χωριό της Ρούμελης δε λείπει το κλήμα . Πολλοί σου λένε ξάστερα - ξάστερα: Εγώ χωρίς ψωμί κάνω, δίχως κρασί όχι. Αυτό είναι κείνο που τους κάνει για να καλλιεργούν τ’ αμπέλια . Πολλά είναι τα είδη στα κλήματα που συνηθίζουν να φυτεύουν , τα πιο συνηθισμένα όμως είναι τούτο : Κοσμάς ή κοσμάδια, ευδοκιμεί στα ορεινά μέρη. Τα σταφύλια του γίνονται κατάμαυρα σαν πίσσα. Είναι σφιχτοδεμένα και χοντρόφλουδα, γλυκά πολύ και νόστιμα ,κάνουν και για φαί και για κρασί. Είδος του κοσμά είναι ο σταυροκοσμας ή σταυροκοσμάδι. Τα σταφύλια αυτά γίνονται με τσαμπιά που σταυρώνουν. Πάνω κάτω μοιάζουν με κεφαλαίο – Τ – ". 

  Το 2017 μετά από αίτησή μου αναγνωρίστηκε επισήμως και ταυτοποιήθηκε από τους αρμόδιους Γεωπόνους πως πρόκειται για το μόνο κτήμα στο οποίο καλλιεργείται σήμερα η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία όπως και άλλες γηγενείς αλλά ξεχασμένες, διαφυλάττει κρυμμένα πολλά όμορφα μυστικά που μέλλει να μας αποκαλύψει.

  "Τότε ακριβώς μας γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Να ξεκινήσουμε ένα αμπέλι στον τόπο μας και να συνεχίσουμε την παράδοση χιλιετιών, συνεισφέροντας όσο μπορούσαμε στην συνέχιση αυτού του υπέροχου πολιτισμού, του αμπελιού και του οίνου."

  GALLERY


  Αγρόκτημα Μπαλατσούρα

  ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

  ΚΟΝΙΑΚΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

  ΚΟΝΙΑΚΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

  ΟΜΑΔΑ

  ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

  ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

  Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε και να σας ξεναγήσουμε στον Αμπελώνα Μπαλατσούρα στον Κονιάκο Δωρίδας.

   

  Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά

  6948376624

  Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Για παραγγελίες και τις λεπτομέρειες αποστολής των προϊόντων μας , στην έδρα σας , μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας :

  Τηλεφωνικά 6948376624 Ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

   

  ΕΔΡΑ: Κονιάκος Φωκίδας

  ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6948376624

  Ε-ΜΑΙL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.