ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ


ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ

ΧΡΩΜΑ: Κόκκινο, έως βαθύ κόκκινο (ανάλογα με την χρονιά), με ανταύγειες ρουμπινιού.

ΆΡΩΜΑ: Έντονα αρώματα φρούτων του δάσους , βανίλια και μπουκέτο αρωμάτων.

ΓΕΥΣΗ: Στρογγυλό, απαλό σώμα, μαλακές τανίνες, δυνατή επίγευση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: Πιάτα αλλαντικών, σκληρών και μαλακών τυριών, κόκκινου κρέατος. Γευστικά οι τανίνες του ισορροπούν με τις πρωτεϊνες του κρέατος και των τυριών.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για φυσικώς γλυκύ οίνο..Προέρχεται από αφυδάτωση με φυσικό τρόπο σταφυλιών της ποικιλίας «κοσμάς», τα οποία αφήνονται να σταφιδώσουν μερικώς πάνω στο κλήμα. Κατόπιν οινοποιούνται και αφού ζυμώσουν τα αναγκαία φυσικά ζάχαρα τους, παραμένουν τα υπόλοιπα αζύμωτα και δίνουν τον οίνο γλυκύ.         

ΧΡΩΜΑ: φλογερό κόκκινο. Πολύπλοκα αρώματα , ευφραντική γεύση.      

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: γλυκά, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς ,ή πίνεται ως απεριτίφ στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.

ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ

ΧΡΩΜΑ: Πορτοκαλίζον, λαμπερό με ανταύγειες, κάποιες χρονιές χρυσαφί

ΆΡΩΜΑ: Λεπτά αρώματα φρούτων του δάσους.

ΓΕΥΣΗ: Ισορροπημένο σώμα, διακριτικές τανίνες, επίγευση που διαρκεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΔΟΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: Πίνεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου. Συνοδεύει σαλάτες, πουλερικά, ψάρι και λόγω της διαδικασίας οινοποίησής του, ελαφρά γεύματα και μαλακά τυριά.

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ


Απεσταγμένο δύο φορές από στέμφυλα που καλλιεργούνται βιολογικά, σε χάλκινο άμβυκα.

Το απόσταγμα στεμφύλων (δωρικό τσίπουρο), είναι μονοποικιλιακό καθόσον προέρχεται από στέμφυλα(και όχι από κρασί), της ορεινής και μοναδικής ποικιλίας «Κοσμάς» .

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) καλλιεργείται βιολογικά στον αμπελώνα μας και στην ζύμωσή τους μέχρι την στιγμή της απόσταξης δεν παρεμβαίνουμε με οιονδήποτε τρόπο στην φυσική διεργασία δηλ. χρησιμοποιούμε τις άγριες φυσικές τους ζύμες και δεν χρησιμοποιούμε χημικά ή άλλα πρόσθετα.

Η απόσταξη είναι διπλή, σε χάλκινο άμβυκα από πιστοποιημένο βιολογικά αποστακτήριο.

Η αγνή πρώτη ύλη και ο τρόπος απόσταξης χαρίζουν στο απόσταγμα όλο τον πλούτο των αρωμάτων της φύσης.

Τα προϊόντα μας είναι φυσικά.

"Τόσο η καλλιέργεια του αμπελιού όσο και η οινοποίηση γίνεται με φυσικές διεργασίες χωρίς καμία  χρήση χημικών  η προσθέτων.

Δημιουργούμε προϊόντα  σεβόμενοι το περιβάλλον και ακολουθώντας τις διεργασίες που ακολουθούνταν επί αιώνες στην περιοχή."

ΠΟΙΚΙΛΙΑ "ΚΟΣΜΑΣ"


Ο «κοσμάς» είναι μια κατ’εξοχήν ορεινή ποικιλία που απαντάται μόνο στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς Ελλάδος. 

Αποτελούσε ανέκαθεν την πλέον αντιπροσωπευτική ποικιλία αμπέλου για οινοποίηση στις  ορεινές αυτές περιοχές, καθώς  είχε εγκλιματιστεί από πολλούς αιώνες και είχε επιλεγεί από τους ντόπιους πληθυσμούς  ως η ποικιλία  από την οποία δημιουργούσαν τον δικό τους οίνο. 

 

 


ΠΟΙΚΙΛΙΑ "ΡΟΔΙΤΗΣ"


Μία όχι τόσο διαδεδομένη υποποικιλία,  από τις δεκάδες που έχει ο ροδίτης στην Χώρα μας , ο ορεινός ροδίτης, στην ωρίμανσή του αποκτά  έντονα  εντυπωσιακά  ρόδινα  χρώματα. Δεδομένου ότι είναι από τις ελάχιστες  ποικιλίες που παράγει λευκούς οίνους παλαίωσης , αποτελεί το βασικό στοιχείο του λευκού μας οίνου.

"Γενικά ο «κοσμάς», ανήκει στην κατηγορία  εκείνων των ποικιλιών αμπέλου που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο και δεν επηρεάστηκαν από  εξωγενείς  συνθήκες."

 

 

 

 

 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Το οινοποιείο της Οικογένειας Μπαλατσούρα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φροντίδα στην παραγωγή οίνου εγγυημένης ποιότητας.

Η καλλιέργεια της ποικιλίας «Κοσμάς» ακολουθεί το πρότυπο στην βιο-καλλιέργεια της εταιρίας ΔΗΩ και ο οίνος που παράγεται είναι βιολογικός.

Η γνώση σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών οινοποίησης σε συνδυασμό με την εμπειρία και γνώση που χαρακτηρίζει την ομάδα παρέχουν τα διαπιστευτήρια της ποιότητας της και της αξίας του.

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ


Η Τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στο Οινοποιείο Οικογένειας Μπαλατσούρα, σε συνδυασμό με τη προσήλωση στα παραδοσιακά πρότυπα αμπελουργίας και την γνώση της ιδιαίτερης καλλιέργειας - μονοκαλλιέργειας  της ποικιλίας «Κοσμάς», αποτελούν παράγοντες διασφάλισης της μοναδικής γεύσης, του ιδιαίτερου αρώματος και του σπουδαίου χρώματος του Δωρικού Οίνου, στοιχεία τα οποία κατ' επέκταση αντικατοπτρίζουν την αυθεντικότητα του. 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 


 

Η οινοποίηση  του Δωρικού Οίνου, δεν παρεκκλίνει  από την παραδοσιακή μορφή. Ακολουθούμε ακριβώς την μέθοδο οινοποίησης που ακολουθούσαν επί αιώνες στην περιοχή. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες ξύλινες δεξαμενές και δοχεία, τα οποία  κατασκευάσαμε εκ νέου στα παλιά πρότυπα. Επίσης τα ίδια υλικά της φύσης, κλαδιά ελάτου, ορεινό θυμάρι  και ρετσίνι ελάτου. Δεδομένου ότι  παράγουμε ένα  φυσικό προϊόν, αυτός ο τρόπος οινοποίησης είναι ο ενδεδειγμένος

Ιδιαίτερη αξία και σημασία παρουσιάζει η διαδικασία της οινοποίησης για την παραγωγή ποιοτικού οίνου. Η Οινοποίηση στον Αμπελώνα Οικογένειας Μπαλατσούρα  ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα και εφαρμόζει ποιοτικές μεθόδους, ακολουθώντας την ειδική τεχνογνωσία που απαιτεί η διαχείριση της ιστορικής ποικιλίας "Κοσμάς" για την παραγωγή του Δωρικού Οίνου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ.

 

Ο σταφυλοπολτός, μεταφέρεται σε ξύλινες ανοιχτές δεξαμενές, προκειμένου να γίνει η εκχύλιση. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά, θειώδη, ούτε άλλες ζύμες πέραν των φυσικών που έχουν τα σταφύλια. Παραμένει ο οίνος στις δεξαμενές από 15 έως 30 ημέρες. Για την αποφυγή της οξείδωσης , τα στέμφυλα όλες αυτές τις ημέρες, είναι βυθισμένα στον μούστο με την βοήθεια κλαδιών ελάτου. Τα κλαδιά του ελάτου και το ορεινό θυμάρι που χρησιμοποιείται σαν φίλτρο, πλουτίζουν τον οίνο, με ανεπαίσθητα αλλά ανεπανάληπτα ορεινά αρώματα και τον κάνουν ξεχωριστό.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ


Με την ίδια διαδικασία αλλά με λιγότερες μέρες εκχύλισης οινοποιούμε και τον ορεινό ροδίτη, ο οποίος δίνει πολύτιμα συστατικά στο λευκό κρασί και λαμπερό (πορτοκαλίζον) χρώμα.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, αφήνουμε την Φύση να ενεργήσει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά.

Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μας με την παρασκευή οίνου, επιλέξαμε να παράγουμε φυσικό οίνο, δηλαδή οίνο χωρίς χημικά ,χωρίς πρόσθετα και χωρίς την εφαρμογή μεθόδων που αφαιρούν πολύτιμα συστατικά του προϊόντος χάριν της εμφάνισής .
Βρήκαμε και ακολουθούμε εκείνες τις διαδικασίες, που από την αρχαιότητα ακολουθούνταν και παρήγαγαν οίνους με υψηλή βιολογική αξία, που θα άντεχαν στο χρόνο. Σε αυτό δεν χρειάστηκε να ανατρέξουμε πολύ πίσω. Ακολουθήσαμε απλά τους βασικούς κανόνες που εφάρμοζαν οι οινοπαραγωγοί μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και πριν τις εφαρμογές της σύγχρονης οινοποίησης με την εκτεταμένη εφαρμογή χημικών συντηρητικών και πρόσθετων, τεχνητές ζύμες, «βαριές» μεθόδους θερμοοινοποίησης, διαυγαστικά, κολλαρίσματα και κάθε είδους φίλτρα.

 

 

Χρησιμοποιούμε λοιπόν μόνο φυσικές ζύμες, δεν χρησιμοποιούμε χημικά σε κανένα στάδιο, δεν φιλτράρουμε.

Η ορεινή φύση, το μικροκλίμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα αγνά υλικά της Φύσης , είναι βοηθοί μας. Μετά από πειραματισμό 10 και πλέον ετών οινοποίησης και διάθεσης στην κατανάλωση των προϊόντων μας με τον τρόπο αυτό, είμαστε σήμερα σε θέση να σας προσφέρουμε αγνά, απολύτως φυσικά προϊόντα οίνου και αποστάγματα .

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ

"Ευχαριστώ τον Θεό για την δύναμη που μου έδωσε, ώστε να ανταπεξέλθω στις πλείστες μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες και να έχω σήμερα την δυνατότητα να συνεχίσω αυτό που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν: Τον «κοσμά», την καλλιέργειά του και την οινοποίηση των σταφυλιών του. "

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε και να σας ξεναγήσουμε στον Αμπελώνα Μπαλατσούρα στον Κονιάκο Δωρίδας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά

6948376624

Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για παραγγελίες και τις λεπτομέρειες αποστολής των προϊόντων μας , στην έδρα σας , μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας :

Τηλεφωνικά 6948376624 Ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΕΔΡΑ: Κονιάκος Φωκίδας

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6948376624

Ε-ΜΑΙL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.