Εμπορικοί Συνεργάτες

  • Super User

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΩΡΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΝΙΑ OINOFILIA Τοποθεσία: Kapellet, Blågårds Plads 6A, Zip: 2200, Copenhagen N Τηλέφωνο: (+45) 2716 0069 Ιστότοπος: https://oinofilia.com/

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Au Gourmet Grec Τοποθεσία: 87 Rue de Bonnevoie, 1260 Luxembourg Τηλέφωνο: (+352) 26 48 11 77 Ιστότοπος: https://www.augourmetgrec.com

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Eklektikon LLC  Τοποθεσία: 353 West 48th Street Fl 3, City: New York, State: NY, Zip: 10036  Τηλέφωνο: (+1) 646-403-7337  Ιστότοπος: http://www.eklektikon.com

 ΕΛΛΑΔΑ Prasino | Βιολογικά προϊόντα: Τοποθεσία: Λεωφόρος Πεντέλης 97, Χαλάνδρι, Τ.Κ. : 15234 Τηλέφωνο: (+30) 2106858639 Ιστότοπος: http://www.prasino.com.gr

 ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΟΚΗΠΟΣ: Τοποθεσία: Αχιλλέως 72, Παλαιό Φάληρο, Τ.Κ. : 17563 Τηλέφωνο: (+30) 2109853702

 ΕΛΛΑΔΑ Υγειογνωσία: Τοποθεσία: Ομήρου 14, Νέα Σμύρνη, Τ.Κ. : 17121 Τηλέφωνο: (+30) 2130144422

 ΕΛΛΑΔΑ Στο Βάθος Κήπος: Τοποθεσία: Κεραμεικού 99, Αθήνα (Περιοχή: Κεραμεικός), Τ.Κ. : 10435 Τηλέφωνο: 2130235776 Ιστότοπος: https://www.bathoskipos.gr

 ΕΛΛΑΔΑ Παραδοσιακά προϊόντα “ΚΑΛΜΑΝΤΗΣ”: Τοποθεσία: Αράχωβα Βοιωτίας, Τ.Κ. : 32004 Τηλέφωνο: (+30) 2267032586 Παραδοσιακά Γλυκά Αράχωβας "Παπαστάθη": Τοποθεσία: Αράχωβα Βοιωτίας, Τ.Κ. : 32004 Τηλέφωνο: (+30) 2267029182

 ΕΛΛΑΔΑ Παραδοσιακά προϊόντα “Κρικέλας Ιωάννης”: Τοποθεσία: Λιδωρίκι, Τ.Κ. : 33053 Τηλέφωνο: (+30) 2266022150

 ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΥΛΙΑΝΙΣ honey & more Τοποθεσία: Νέα Παύλιανη 351 50 Τηλέφωνο: (+30) 2231 082435 Ιστότοπος: pavlianis.gr

 ΕΛΛΑΔΑ Winepoint – Wine Bar Τοποθεσία: Αθ. Διάκου και Πορίνου 2, Αθήνα, Τ.Κ. : 11742 Τηλέφωνο: 2109227050

 ΕΛΛΑΔΑ Heteroclito Athens Τοποθεσία: Φωκίωνος 2 και Πετράκη, Αθήνα (Περιοχή: Σύνταγμα), Τ.Κ. : 105 63 Τηλέφωνο: 2103239406 Ιστότοπος: heteroclito.gr

ΕΛΛΑΔΑ Κάβα Δροσιά Τοποθεσία: Λ. Δροσιάς - Σταμάτας 3, Δροσιά Αττικής, Τ.Κ. : 14572 Τηλέφωνο: 210 8142 947 Ιστότοπος: cavadrosia.gr

 ΕΛΛΑΔΑ Link: https://www.botilia.gr/p/lefko-krasi/Dorikos-Oinos-leykos-2019-Balatsouras-family

ΣΟΥΗΔΙΑ WINE WAVES Τοποθεσία: Bråvallagatan 8, Zip: 113 32, Stockholm, Sweden Τηλέφωνο: (+46) 722350326 Ιστότοπος: http://www.winewaves.se/

 ΕΛΛΑΔΑ Cava Anax Τοποθεσία: Θηβών 474, Ίλιον Αττικής, Τ.Κ. : 13121 Τηλέφωνο: (+30) 2102610036 Ιστότοπος: cavaanax.gr

 ΕΛΛΑΔΑ Capri Vina Τοποθεσία: Στρ. Παπάγου 31, Βούλα Αττικής, Τ.Κ. : 16673 Τηλέφωνο: (+30) 2108992858

 ΕΛΛΑΔΑ Τανίνη Αγάπη Μου Τοποθεσία: Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Αθήνα, Τ.Κ. : 10680 Τηλέφωνο: (+30) 2111150145 Ιστότοπος: taniniagapimou.gr

 ΕΛΛΑΔΑ Εστιατόριο Rakor Τοποθεσία: Πλαταιών 10 & Γρανικού, Αθήνα (Περιοχή: Κεραμεικός), Τ.Κ. : 10435 Τηλέφωνο: (+30) 2117108877 Ιστότοπος: rakor.rest

 ΕΛΛΑΔΑ Παντοπωλείο «Ανδριακόν» Τοποθεσία: Καραβοστάσι, Άνδρος (Γαύριο), Τ.Κ. : 84501 Τηλέφωνο: (+30) 2282071341

 ΕΛΛΑΔΑ Loggia Wine Bar Τοποθεσία: Κάστρο Σίφνου, Σίφνος, Τ.Κ. : 84003 Τηλέφωνο: (+30) 2284031965

 ΕΛΛΑΔΑ ΧΙΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ Τοποθεσία: Ακρωτήρι, Θήρα, Τ.Κ. : 84700 Τηλέφωνο: (+30) 2286081510

 ΕΛΛΑΔΑ Éla! Natural Wine Bar & Organic Farm Τοποθεσία: Κάμπος Πάτμου, Πάτμος, Τ.Κ. : 85500 Τηλέφωνο: (+30) 6906201588 Ιστότοπος: ela.wine

 ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΙΝΟ food & wine Τοποθεσία: Υπαπαντής 35, Καλαμάτα, Τ.Κ. : 241 00 Τηλέφωνο: (+30) 6940886536

ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Botilia.gr – Wine great as it gets: Link: https://www.botilia.gr/p/lefko-krasi/Dorikos-Oinos-leykos-2019-Balatsouras-family Greatfood.gr Link: https://www.greatfood.gr/shop/krasia-pota/krasi/biologika-krasia-kai-tsipouro-mpalatsoura/ Allgreekwine.com Οίνος ερυθρός: https://www.allgreekwine.com/el/dorikos-oinos-eruthros-2016-oinoi-mpalatsoura Οίνος ερυθρός γλυκύς: https://www.allgreekwine.com/el/dorikos-eruthros-fusikos-glukus-2015-oikogeneia-mpalatsoura ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 1. Prasino | Βιολογικά προϊόντα: Τοποθεσία: Λεωφόρος Πεντέλης 97, Χαλάνδρι, Τ.Κ. : 15234 Τηλέφωνο: (+30) 2106858639 Ιστότοπος: http://www.prasino.com.gr 2. ΒΙΟΚΗΠΟΣ: Τοποθεσία: Αχιλλέως 72, Παλαιό Φάληρο, Τ.Κ. : 17563 Τηλέφωνο: (+30) 2109853702 3. Υγειογνωσία Τοποθεσία: Ομήρου 14, Νέα Σμύρνη, Τ.Κ. : 17121 Τηλέφωνο: (+30) 2130144422 4. Στο Βάθος Κήπος Τοποθεσία: Κεραμεικού 99, Αθήνα (Περιοχή: Κεραμεικός), Τ.Κ. : 10435 Τηλέφωνο: (+30) 2130235776 Ιστότοπος: https://www.bathoskipos.gr 5. Winepoint – Wine Bar Τοποθεσία: Αθ. Διάκου και Πορίνου 2, Αθήνα (Περιοχή: Ακρόπολη) Τ.Κ. : 11742 Τηλέφωνο: (+30) 2109227050 6. Heteroclito Athens Τοποθεσία: Φωκίωνος 2 και Πετράκη, Αθήνα (Περιοχή: Σύνταγμα), Τ.Κ. : 10563 Τηλέφωνο: (+30) 2103239406 Ιστότοπος: heteroclito.gr 7. Κάβα Δροσιά Τοποθεσία: Λ. Δροσιάς - Σταμάτας 3, Δροσιά Αττικής, Τ.Κ. : 14572 Τηλέφωνο: (+30) 2108142947 Ιστότοπος: cavadrosia.gr 8. Cava Anax Τοποθεσία: Θηβών 474, Ίλιον Αττικής, Τ.Κ. : 13121 Τηλέφωνο: (+30) 2102610036 Ιστότοπος: cavaanax.gr 9. Capri Vina Τοποθεσία: Στρ. Παπάγου 31, Βούλα Αττικής, Τ.Κ. : 16673 Τηλέφωνο: (+30) 2108992858 10. Τανίνη Αγάπη Μου Τοποθεσία: Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Αθήνα, Τ.Κ. : 10680 Τηλέφωνο: (+30) 2111150145 Ιστότοπος: taniniagapimou.gr 11. Εστιατόριο Rakor Τοποθεσία: Πλαταιών 10 & Γρανικού, Αθήνα (Περιοχή: Κεραμεικός), Τ.Κ. : 10435 Τηλέφωνο: (+30) 2117108877 Ιστότοπος: rakor.rest ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Παραδοσιακά προϊόντα “ΚΑΛΜΑΝΤΗΣ”: Τοποθεσία: Αράχωβα Βοιωτίας, Τ.Κ. : 32004 Τηλέφωνο: (+30) 2267032586 Παραδοσιακά Γλυκά Αράχωβας "Παπαστάθη": Τοποθεσία: Αράχωβα Βοιωτίας, Τ.Κ. : 32004 Τηλέφωνο: (+30) 2267029182 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ: Πάτμος: Éla! Natural Wine Bar & Organic Farm Τοποθεσία: Κάμπος Πάτμου, Πάτμος, Τ.Κ. : 85500 Τηλέφωνο: (+30) 6906201588 Ιστότοπος: ela.wine ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Άνδρος: 1. Παντοπωλείο «Ανδριακόν» Τοποθεσία: Καραβοστάσι, Άνδρος (Γαύριο), Τ.Κ. : 84501 Τηλέφωνο: (+30) 2282071341 Σαντορίνη: 1. ΧΙΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ Τοποθεσία: Ακρωτήρι, Θήρα, Τ.Κ. : 84700 Τηλέφωνο: (+30) 2286081510 Σίφνος: 1. Loggia Wine Bar Τοποθεσία: Κάστρο Σίφνου, Σίφνος, Τ.Κ. : 84003 Τηλέφωνο: (+30) 2284031965 ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΦΟΙΝΟ food & wine Τοποθεσία: Υπαπαντής 35, Καλαμάτα, Τ.Κ. : 241 00 Τηλέφωνο: (+30) 6940886536 ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: 1. ΠΑΥΛΙΑΝΙΣ honey & more Τοποθεσία: Νέα Παύλιανη, Τ.Κ. : 35150 Τηλέφωνο: (+30) 2231 082435 Ιστότοπος: pavlianis.gr ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ: Παραδοσιακά προϊόντα “Κρικέλας Ιωάννης”: Τοποθεσία: Λιδωρίκι, Τ.Κ. : 33053 Τηλέφωνο: (+30) 2266022150

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Au Gourmet Grec: Τοποθεσία: 87 Rue de Bonnevoie, 1260 Luxembourg Τηλέφωνο: (+352) 26 48 11 77 Ιστότοπος: https://www.augourmetgrec.com

ΔΑΝΙΑ OINOFILIA Τοποθεσία: Kapellet, Blågårds Plads 6A, Zip: 2200, Copenhagen N, Denmark Τηλέφωνο: (+45) 2716 0069 Ιστότοπος: https://oinofilia.com/

ΣΟΥΗΔΙΑ WINE WAVES Τοποθεσία: Bråvallagatan 8, Zip: 113 32, Stockholm, Sweden Τηλέφωνο: (+46) 722350326 Ιστότοπος: http://www.winewaves.se/ OINOFILIA – ONLINE STORE Τηλέφωνο: (+45) 2716 0069 Ηλεκτρονικό κατάστημα: https://www.oinofilia.com/collections/doric-wines-dorian-wines

ΑΜΕΡΙΚΗ  ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Eklektikon LLC  ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ  Τοποθεσία: 353 West 48th Street Fl 3, City: New York, State: NY, Zip: 10036  Τηλέφωνο: (+1) 646-403-7337  Ιστότοπος: http://www.eklektikon.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Παλιά Πατητήρια

  • Super User

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Βαδίζοντας στον χώρο που παλαιότερα εκτείνονταν τα αμπέλια, τίποτε δεν υπάρχει πλέον που να τα θυμίζει. Αλλού πυκνό δάσος, αλλού μικρά ξέφωτα , βάτοι, σκόρπιες βελανιδιές ,ξεχασμένες κυδωνιές, συκιές και κερασιές. Μόνοι αδιάψευστοι μάρτυρες στον χρόνο, τα παλιά πατητήρια, που στέκουν ακόμη να θυμίζουν πως κάποτε ο τόπος είχε ζωή, είχε κλήματα και αμπέλια…

Συνέχεια ανάγνωσης

Our Story

  • Super User

ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

ΧΡΩΜΑ: Κόκκινο, έως βαθύ κόκκινο (ανάλογα με την χρονιά), με ανταύγειες ρουμπινιού. ΆΡΩΜΑ: Έντονα αρώματα φρούτων του δάσους , βανίλια και μπουκέτο αρωμάτων. ΓΕΥΣΗ: Στρογγυλό, απαλό σώμα, μαλακές τανίνες, δυνατή επίγευση. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: Πιάτα αλλαντικών, σκληρών και μαλακών τυριών, κόκκινου κρέατος. Γευστικά οι τανίνες του ισορροπούν με τις πρωτεϊνες του κρέατος και των τυριών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για φυσικώς γλυκύ οίνο..Προέρχεται από αφυδάτωση με φυσικό τρόπο σταφυλιών της ποικιλίας «κοσμάς», τα οποία αφήνονται να σταφιδώσουν μερικώς πάνω στο κλήμα. Κατόπιν οινοποιούνται και αφού ζυμώσουν τα αναγκαία φυσικά ζάχαρα τους, παραμένουν τα υπόλοιπα αζύμωτα και δίνουν τον οίνο γλυκύ.          ΧΡΩΜΑ: φλογερό κόκκινο. Πολύπλοκα αρώματα , ευφραντική γεύση.       ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: γλυκά, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς ,ή πίνεται ως απεριτίφ στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.

ΧΡΩΜΑ: Πορτοκαλίζον, λαμπερό με ανταύγειες, κάποιες χρονιές χρυσαφί ΆΡΩΜΑ: Λεπτά αρώματα φρούτων του δάσους. ΓΕΥΣΗ: Ισορροπημένο σώμα, διακριτικές τανίνες, επίγευση που διαρκεί. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΔΟΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ: Πίνεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου. Συνοδεύει σαλάτες, πουλερικά, ψάρι και λόγω της διαδικασίας οινοποίησής του, ελαφρά γεύματα και μαλακά τυριά.

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Απεσταγμένο δύο φορές από στέμφυλα που καλλιεργούνται βιολογικά, σε χάλκινο άμβυκα. Το απόσταγμα στεμφύλων (δωρικό τσίπουρο), είναι μονοποικιλιακό καθόσον προέρχεται από στέμφυλα(και όχι από κρασί), της ορεινής και μοναδικής ποικιλίας «Κοσμάς» . Η πρώτη ύλη (σταφύλια) καλλιεργείται βιολογικά στον αμπελώνα μας και στην ζύμωσή τους μέχρι την στιγμή της απόσταξης δεν παρεμβαίνουμε με οιονδήποτε τρόπο στην φυσική διεργασία δηλ. χρησιμοποιούμε τις άγριες φυσικές τους ζύμες και δεν χρησιμοποιούμε χημικά ή άλλα πρόσθετα. Η απόσταξη είναι διπλή, σε χάλκινο άμβυκα από πιστοποιημένο βιολογικά αποστακτήριο. Η αγνή πρώτη ύλη και ο τρόπος απόσταξης χαρίζουν στο απόσταγμα όλο τον πλούτο των αρωμάτων της φύσης.

Τα προϊόντα μας είναι φυσικά. "Τόσο η καλλιέργεια του αμπελιού όσο και η οινοποίηση γίνεται με φυσικές διεργασίες χωρίς καμία  χρήση χημικών  η προσθέτων. Δημιουργούμε προϊόντα  σεβόμενοι το περιβάλλον και ακολουθώντας τις διεργασίες που ακολουθούνταν επί αιώνες στην περιοχή."

ΠΟΙΚΙΛΙΑ "ΚΟΣΜΑΣ"

Ο «κοσμάς» είναι μια κατ’εξοχήν ορεινή ποικιλία που απαντάται μόνο στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς Ελλάδος.  Αποτελούσε ανέκαθεν την πλέον αντιπροσωπευτική ποικιλία αμπέλου για οινοποίηση στις  ορεινές αυτές περιοχές, καθώς  είχε εγκλιματιστεί από πολλούς αιώνες και είχε επιλεγεί από τους ντόπιους πληθυσμούς  ως η ποικιλία  από την οποία δημιουργούσαν τον δικό τους οίνο. 

   

ΠΟΙΚΙΛΙΑ "ΡΟΔΙΤΗΣ"

Μία όχι τόσο διαδεδομένη υποποικιλία,  από τις δεκάδες που έχει ο ροδίτης στην Χώρα μας , ο ορεινός ροδίτης, στην ωρίμανσή του αποκτά  έντονα  εντυπωσιακά  ρόδινα  χρώματα. Δεδομένου ότι είναι από τις ελάχιστες  ποικιλίες που παράγει λευκούς οίνους παλαίωσης , αποτελεί το βασικό στοιχείο του λευκού μας οίνου.

"Γενικά ο «κοσμάς», ανήκει στην κατηγορία  εκείνων των ποικιλιών αμπέλου που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο και δεν επηρεάστηκαν από  εξωγενείς  συνθήκες."

         

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Το οινοποιείο της Οικογένειας Μπαλατσούρα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φροντίδα στην παραγωγή οίνου εγγυημένης ποιότητας. Η καλλιέργεια της ποικιλίας «Κοσμάς» ακολουθεί το πρότυπο στην βιο-καλλιέργεια της εταιρίας ΔΗΩ και ο οίνος που παράγεται είναι βιολογικός. Η γνώση σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών οινοποίησης σε συνδυασμό με την εμπειρία και γνώση που χαρακτηρίζει την ομάδα παρέχουν τα διαπιστευτήρια της ποιότητας της και της αξίας του.  

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

       

         

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στο Οινοποιείο Οικογένειας Μπαλατσούρα, σε συνδυασμό με τη προσήλωση στα παραδοσιακά πρότυπα αμπελουργίας και την γνώση της ιδιαίτερης καλλιέργειας - μονοκαλλιέργειας  της ποικιλίας «Κοσμάς», αποτελούν παράγοντες διασφάλισης της μοναδικής γεύσης, του ιδιαίτερου αρώματος και του σπουδαίου χρώματος του Δωρικού Οίνου, στοιχεία τα οποία κατ' επέκταση αντικατοπτρίζουν την αυθεντικότητα του. 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 

  Η οινοποίηση  του Δωρικού Οίνου, δεν παρεκκλίνει  από την παραδοσιακή μορφή. Ακολουθούμε ακριβώς την μέθοδο οινοποίησης που ακολουθούσαν επί αιώνες στην περιοχή. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες ξύλινες δεξαμενές και δοχεία, τα οποία  κατασκευάσαμε εκ νέου στα παλιά πρότυπα. Επίσης τα ίδια υλικά της φύσης, κλαδιά ελάτου, ορεινό θυμάρι  και ρετσίνι ελάτου. Δεδομένου ότι  παράγουμε ένα  φυσικό προϊόν, αυτός ο τρόπος οινοποίησης είναι ο ενδεδειγμένος

Ιδιαίτερη αξία και σημασία παρουσιάζει η διαδικασία της οινοποίησης για την παραγωγή ποιοτικού οίνου. Η Οινοποίηση στον Αμπελώνα Οικογένειας Μπαλατσούρα  ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα και εφαρμόζει ποιοτικές μεθόδους, ακολουθώντας την ειδική τεχνογνωσία που απαιτεί η διαχείριση της ιστορικής ποικιλίας "Κοσμάς" για την παραγωγή του Δωρικού Οίνου.

  Ο σταφυλοπολτός, μεταφέρεται σε ξύλινες ανοιχτές δεξαμενές, προκειμένου να γίνει η εκχύλιση. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά, θειώδη, ούτε άλλες ζύμες πέραν των φυσικών που έχουν τα σταφύλια. Παραμένει ο οίνος στις δεξαμενές από 15 έως 30 ημέρες. Για την αποφυγή της οξείδωσης , τα στέμφυλα όλες αυτές τις ημέρες, είναι βυθισμένα στον μούστο με την βοήθεια κλαδιών ελάτου. Τα κλαδιά του ελάτου και το ορεινό θυμάρι που χρησιμοποιείται σαν φίλτρο, πλουτίζουν τον οίνο, με ανεπαίσθητα αλλά ανεπανάληπτα ορεινά αρώματα και τον κάνουν ξεχωριστό.

Με την ίδια διαδικασία αλλά με λιγότερες μέρες εκχύλισης οινοποιούμε και τον ορεινό ροδίτη, ο οποίος δίνει πολύτιμα συστατικά στο λευκό κρασί και λαμπερό (πορτοκαλίζον) χρώμα.

Σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, αφήνουμε την Φύση να ενεργήσει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μας με την παρασκευή οίνου, επιλέξαμε να παράγουμε φυσικό οίνο, δηλαδή οίνο χωρίς χημικά ,χωρίς πρόσθετα και χωρίς την εφαρμογή μεθόδων που αφαιρούν πολύτιμα συστατικά του προϊόντος χάριν της εμφάνισής . Βρήκαμε και ακολουθούμε εκείνες τις διαδικασίες, που από την αρχαιότητα ακολουθούνταν και παρήγαγαν οίνους με υψηλή βιολογική αξία, που θα άντεχαν στο χρόνο. Σε αυτό δεν χρειάστηκε να ανατρέξουμε πολύ πίσω. Ακολουθήσαμε απλά τους βασικούς κανόνες που εφάρμοζαν οι οινοπαραγωγοί μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και πριν τις εφαρμογές της σύγχρονης οινοποίησης με την εκτεταμένη εφαρμογή χημικών συντηρητικών και πρόσθετων, τεχνητές ζύμες, «βαριές» μεθόδους θερμοοινοποίησης, διαυγαστικά, κολλαρίσματα και κάθε είδους φίλτρα.

    Χρησιμοποιούμε λοιπόν μόνο φυσικές ζύμες, δεν χρησιμοποιούμε χημικά σε κανένα στάδιο, δεν φιλτράρουμε. Η ορεινή φύση, το μικροκλίμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα αγνά υλικά της Φύσης , είναι βοηθοί μας. Μετά από πειραματισμό 10 και πλέον ετών οινοποίησης και διάθεσης στην κατανάλωση των προϊόντων μας με τον τρόπο αυτό, είμαστε σήμερα σε θέση να σας προσφέρουμε αγνά, απολύτως φυσικά προϊόντα οίνου και αποστάγματα .

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ

"Ευχαριστώ τον Θεό για την δύναμη που μου έδωσε, ώστε να ανταπεξέλθω στις πλείστες μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες και να έχω σήμερα την δυνατότητα να συνεχίσω αυτό που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν: Τον «κοσμά», την καλλιέργειά του και την οινοποίηση των σταφυλιών του. "

Συνέχεια ανάγνωσης

Άρθρο (el-gr)

  • Joomla

Lorem ipsum ad his scripta blandit partiendo, eum fastidii accumsan euripidis in, eum liber hendrerit an. Qui ut wisi vocibus suscipiantur, quo dicit ridens inciderint id. Quo mundi lobortis reformidans eu, legimus senseritdefiniebas an eos. Eu sit tincidunt incorrupte definitionem, vis mutat affert percipit cu, eirmod consectetuer signiferumque eu per. In usu latineequidem dolores. Quo no falli viris intellegam, ut fugit veritus placeratper. Ius id vidit volumus mandamus, vide veritus democritum te nec, ei eosdebet libris consulatu.

Lunch

  • Super User

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Μια από τις δραστηρίοτητες που αναπτύσσει ο Αμπελώνας Μπαλατσούρα αφορά στην γευσιγνωσία του Δωρικού Οίνου. Η Γευσιγνωσία αποτελεί παράδοση αιώνων, αφού οι αρχαίοι Ελληνες ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την διαδικασία αυτή της αναγνώρισης των ιδαίτερων στοιχείων του οίνου. Στον Αμπελώνα Οικογένειας Μπαλατσούρα θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τον μοναδικό οίνο που παράγεται από την ποικιλία "Κοσμά», έναν οίνο ιδιαίτερο, που μεταφέρει μια ιστορία αιώνων.Σας περιμένουμε να γνωρίσετε και να γευτείτε τον Δωρικό οίνο, να γοητευτείτε από τα αρώματα και την γεύση των ποικιλιών του, τον "Ερυθρό ξηρό μονοποικιλιακό", τον "Λευκό ξηρό" και τον "Ερυθρό φυσικώς γλυκύ".

     

Να αναφέρουμε μάλιστα πως οι επισκέπτες μας εξοικειώνονται με αξίες όπως την παράδοση και τη διατήρηση της και λαμβάνουν ερεθίσματα μέσω της εστίασης μας στην αρχές της ποιότητας και αυθεντικότητας , οι οποίες αποτελούν θεμέλιο της φιλοσοφίας μας.    ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η ενασχόληση με την Γη, είναι μια εσωτερική ανάγκη στους περισσότερους ανθρώπους . Δεν είναι τυχαίο το ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι την θεωρούσαν ως μητέρα της ανθρωπότητας, άποψη που βιώνει έως τις μέρες μας με την ρύση «προϊόντα της μάνας γης». Αυτό ίσως με έσπρωξε να ασχοληθώ με την καλλιέργεια της αμπέλου, ενασχόληση ιερή ανά τους αιώνες. Ως εκ τούτου, βιοκαλλιεργούμε εκ πεποιθήσεως και η προσπάθειά μας έχει στόχο την κατά το δυνατόν ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την δημιουργία φυσικών προϊόντων από την μάνα Γη... Βιοκαλλιεργούμε με πιστοποίηση του οργανισμού ΔΗΩ από το 1998. Δεν χρησιμοποιούμε χημική λίπανση παρά μόνο κοπριά από ζώα που ζουν ελεύθερα. Για την καταπολέμηση τυχόν ασθενειών του αμπελιού, χρησιμοποιείται μόνο χαλκός και θείο σε φυσική μορφή.  

 

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία που προσφέρει η επίσκεψη στο Οινοποιείο οικογένειας Μπαλατσούρα αφορά στις δραστηριότητες εξοικείωσης των επισκεπτών με τη φύση. Οι επισκέπτες μας παρακολουθούν δια ζώσης τα στάδια της αμπελοκαλλιέργειας  και την παραγωγή του Δωρικού Οίνου. Πλουτίζουν σε γνώσεις σχετικά με την ιστορικότητα της ποικιλίας «Κοσμας», την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της διαδικασίας παραγωγής οίνου, καθώς επίσης και αποκτούν ερεθίσματα και έρχονται σε άμεση επαφή με την αμπελουργία.

  "Αγαπάμε και φροντίζουμε τη φύση"     "Αγαπάμε τον τόπο και τον οίνο"

" Ο τρύγος στο χωριό ήταν πραγματικό πανηγύρι. Υπήρχε μια πάνδημη κινητοποίηση που άρχιζε δεκαπέντε ημέρες πριν. Όλοι καθάριζαν τα κατώγια (ισόγειοι ή ημιυπόγειοι χώροι των παλαιών χωριάτικων οικιών) όπου αποθήκευαν το κρασί. Έβγαζαν τα ξύλινα βαρέλια στις αυλές για πλύσιμο. Τα γέμιζαν και τα ξαναγέμιζαν νερό για να «ρουπώσουν» να φουσκώσουν δηλ. ώστε να μην έχουν διαρροές και να δεχθούν το κρασί. " Όταν όλα ήταν έτοιμα άρχιζε ο τρύγος. Μέσα σε τέσσερις ημέρες έπρεπε όλοι να είχαν τελειώσει. Μετά αν έμενε κάποιο αμπέλι πίσω ατρύγητο, δεν υπήρχε περίπτωση ο ιδιοκτήτης του να μαζέψει σταφύλια. Το έργο αναλάμβαναν τα ζώα και τα πουλιά του λόγγου: Κότσυφες κατά κύριο λόγο, κίσσες, φάσες, ακόμη και αυτά τα σπουργίτια συνέδραμαν, ώστε στο ξεχασμένο αμπέλι με τον αμελή ιδιοκτήτη να του μείνουν μόνο … τα κλήματα! "

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΜΑΣ

Εύχομαι ο πολιτισμός αυτός του οίνου να συνεχισθεί στις επόμενες γενιές και τα παιδιά μου να παραλάβουν την σκυτάλη της δημιουργίας, να της δώσουν νέα πνοή και δύναμη και να την παραδώσουν με την σειρά τους ζωντανή και δυνατή στους επόμενους αυτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Home

  • Super User

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ

Σας καλωσορίζουμε στον Αμπελώνα της οικογένειας Μπαλατσούρα που βρίσκεται στο χωριό Κονιάκος Δωρίδος , δεκαοκτώ xιλιόμετρα βόρεια του Λιδωρικίου, στους πρόποδες των Βαρδουσίων και οκτώ χιλιόμετρα από την Λίμνη του Μόρνου. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ξεναγήσουμε στους αμπελώνα μας και να σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα κρασιά μας στον τόπο όπου παράγονται και να γνωρίσετε τις ομορφιές της περιοχής χειμώνα-καλοκαίρι. Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε την επίσκεψη και να γνωριστούμε από κοντά. 

   

Οικογένεια Μπαλατσούρα

Ποιοί είμαστε 

Το έτος 1997 βρέθηκα με την σύζυγό μου Νίκη στην Γαλλία, για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εγκληματολογίας, στην Νομική Σχολή του Montpellier. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε τους αμπελώνες της περιοχής και τα Chateaux.Τότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι και εμείς γι’ αυτό. Να ξεκινήσουμε ένα αμπέλι στον τόπο μας και να συνεχίσουμε την παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση των τοπικών ποικιλιών πριν αυτές χαθούν οριστικά, συνεισφέροντας όσο μπορούσαμε στην συνέχιση αυτού του υπέροχου πολιτισμού, του αμπελιού και του οίνου. Προλάβαμε και πήραμε από το τελευταίο παλαιό αμπέλι που είχε απομείνει σε καλλιέργεια την τοπική ποικιλία «κοσμάς» και ανασυστήσαμε έναν μικρό νέο αμπελώνα. Η πρώτη παραγωγή μας ήταν το 2004. Οι αντιξοότητες πολλές και η προσπάθεια δύσκολη. Μας αποζημίωναν όμως οι μυρωδιές της φύσης, τα κελαϊδίσματα των πουλιών, η οσμή των αμπελόφυλλων, το χαρακτηριστικό άρωμα του μούστου, το μπουκέτο του ώριμου κρασιού…  

    Κλείνοντας αυτό το μέρος του ταξιδιού, γύρω από το αμπέλι και τον οίνο, ευχαριστούμε τον Θεό για την δύναμη που μας έδωσε, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις πλείστες μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες και να έχουμε σήμερα την δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν: Τον «κοσμά», την καλλιέργειά του και την οινοποίηση των σταφυλιών του. Γιώργος ΜπαλατσούραςΟινοποιός

ΔΩΡΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

Στον αμπελώνα Μπαλατσούρα παράγουμε από το 2004, τον Δωρικό Οίνο. Πρόκειται για έναν μοναδικό οίνο, που μεταφέρει μια ιστορία αιώνων. Κι επειδή μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ποικιλία "Κοσμάς" δεν καλλιεργείται και δεν οινοποιείται από άλλους οινοποιούς, η ευθύνη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Νιώθουμε χρέος έναντι όλων όσων διατήρησαν την μακραίωνη πορεία του και μας τον παρέδωσαν και  όσων τον γεύτηκαν, τον απόλαυσαν. Έναντι  όλων όσους συνόδευσε στις χαρές αλλά και στις λύπες τους, στον καθημερινό τους μόχθο της σκληρής ζωής, του ποιμένα στα όρη που ξαπόστασε με το άρωμα και την γεύση του και του ξωμάχου της πέτρινης βουνίσιας γης. Οφείλουμε λοιπόν να αναδείξουμε την αλήθεια του και την ξεχωριστή του ταυτότητα.  

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΩΡΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην δεκαετία του 1990, τα αμπέλια του Κονιάκου, του τελευταίου χωριού το οποίο διέθετε οργανωμένο αμπελώνα στην ορεινή Δωρίδα μετά την δεκαετία του ’60, προμηθεύοντας κρασί και τα γύρω χωριά, ήταν πλέον παρελθόν, ιστορία…

Στην νότια απόληξη της Πίνδου, γύρω από τον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων, η περιοχή κατοικείτο από τα αρχαία χρόνια.  Περιοχή ορεινή, τόπος φτωχός και δύσκολος.        Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή του οίνου δεν έλειψε ποτέ, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Η ποικιλία που εγκλιματισμένη ανά τους αιώνες στον τόπο, έδινε το λαμπερό κόκκινο κρασί, ήταν ο κοσμάς ή κοσμάδι. Έως την δεκαετία του 1960, τα αμπέλια υπήρχαν, μέχρι το 1990 όμως εγκαταλείφθηκαν παντελώς. Διασώσαμε την ποικιλία και την ανασυστήσαμε. Πλέον ο κοσμάς καλλιεργείται μόνο στο κτήμα μας. Ο αμπελώνας μας βρίσκεται σε τόπο παρθένο από περιβαλλοντικές μολύνσεις μέσα σε λιβάδια αγριολούλουδων και δάσος και κάθε χρονιά τον περιβάλλουμε με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα.

Είχα την τύχη να γεννηθώ σ’ ένα μικρό χωριό, στον Κονιάκο Δωρίδας, τόπο ορεινό, δύσκολο, με ομορφιές κρυμμένες…  Μέχρι την εποχή εκείνη όλες οι οικογένειες είχαν αμπέλια. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι στο σύνολό τους όλοι οι κάτοικοι, πέρα όμως από τις άλλες ασχολίες τους, το αμπέλι ήταν «εκ των ουκ άνευ». Καθένας έπρεπε να έχει το δικό του αμπέλι και να παράγει, ο ίδιος το δικό του κρασί...

ΚΟΣΜΑΣ

Μια ποικιλία με ιστορία..

Ας δούμε τι γράφει σχετικά, ο Δωριέας (Αρτοτινός) Λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος στο βιβλίο του «Γεωργικά της Ρούμελης» το 1937: "Από κανένα χωριό της Ρούμελης δε λείπει το κλήμα . Πολλοί σου λένε ξάστερα - ξάστερα: Εγώ χωρίς ψωμί κάνω, δίχως κρασί όχι. Αυτό είναι κείνο που τους κάνει για να καλλιεργούν τ’ αμπέλια . Πολλά είναι τα είδη στα κλήματα που συνηθίζουν να φυτεύουν , τα πιο συνηθισμένα όμως είναι τούτο : Κοσμάς ή κοσμάδια, ευδοκιμεί στα ορεινά μέρη. Τα σταφύλια του γίνονται κατάμαυρα σαν πίσσα. Είναι σφιχτοδεμένα και χοντρόφλουδα, γλυκά πολύ και νόστιμα ,κάνουν και για φαί και για κρασί. Είδος του κοσμά είναι ο σταυροκοσμας ή σταυροκοσμάδι. Τα σταφύλια αυτά γίνονται με τσαμπιά που σταυρώνουν. Πάνω κάτω μοιάζουν κεφαλαίο – Τ – ". 

Το 2017 μετά από αίτησή μου αναγνωρίστηκε επισήμως και ταυτοποιήθηκε από τους αρμόδιους Γεωπόνους πως πρόκειται για το μόνο κτήμα στο οποίο καλλιεργείται σήμερα η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία όπως και άλλες γηγενείς αλλά ξεχασμένες, διαφυλάττει κρυμμένα πολλά όμορφα μυστικά που μέλλει να μας αποκαλύψει.

"Τότε ακριβώς μας γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Να ξεκινήσουμε ένα αμπέλι στον τόπο μας και να συνεχίσουμε την παράδοση χιλιετιών, συνεισφέροντας όσο μπορούσαμε στην συνέχιση αυτού του υπέροχου πολιτισμού, του αμπελιού και του οίνου."

GALLERY

Συνέχεια ανάγνωσης

Contact

  • Super User

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Σας προσκαλούμε στον Αμπελώνα Μπαλατσούρα, όπου θα βιώσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία  επαφής με τη φύση. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε τις ιστορικές ποικιλίες "Κοσμάς" και "Ροδίτης", να σας μυήσουμε στη διαδικασία οινοποίησης και να σας προσφέρουμε τον αυθεντικό Δωρικό Οίνο με την μοναδική γεύση του.  Σας περιμένουμε Στοιχεία επικοινωνίας: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλέφωνο: (+30)6970848795, (+30)6948376624

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ε-MAIL

FACEBOOK

INSTAGRAM

LINKEDIN

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Περισσότερα Άρθρα...

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε και να σας ξεναγήσουμε στον Αμπελώνα Μπαλατσούρα στον Κονιάκο Δωρίδας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά

6948376624

Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για παραγγελίες και τις λεπτομέρειες αποστολής των προϊόντων μας , στην έδρα σας , μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας :

Τηλεφωνικά 6948376624 Ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΕΔΡΑ: Κονιάκος Φωκίδας

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6948376624

Ε-ΜΑΙL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.